Recept 7

Játra jsou v našem jídelníčku zpestřením, obsahují velké množství vitaminu A.
Vepřová játra se zeleninou
suroviny:
- 600 g vepřových jater
- 200 g sterilovaného zbojnického salátu
- 1 lžička hořčice
- špetka kari
- sůl
- worcester
- 5 g hladké mouky
- 40 g oleje
postup:
Opláchnutá a očištěná vepřová játra rozkrájíme na plátky, lehce poprášíme hladkou moukou a kořením. Olej zahřejeme v pánvi a vložíme játra a krátce po obou stranách osmahneme. Přidáme sterilovanou zeleninu, hořčici, zakapeme worčestrem, přiklopíme pokličkou a dusíme ve vlastní šťávě doměkka.
Jako přílohu podáváme chleba nebo vařený brambor a vše posypeme zelenou petrželkou.

V šípku je nejvíce vitaminu C.
Vitamin C (kyselina askorbová)
Je rozpustný ve vodě a jeho nadbytek v těle je vyloučen ledvinami. Působí na tvorbu vaziva, kosti a chrupavky, zvyšuje odolnost proti infekcím a zrychluje hojení ran, podporuje vstřebávání železa.
Zdroje: šípky, rybíz černý a červený, citron, kiwi, pomeranč, grapefruit, mandarinka, meloun, jahody, angrešt, zelenina se zelenými listy, červená a zelená paprika, zelí, růžičková kapusta, brokolice.
Při nedostatku: snížení odolnosti proti infekci, krvácivost dásní, vypadávání zubů, únava.
- Wikipedie – Šípky