Recept 7

Trenérka vaření játra

Játra jsou v našem jídelníčku zpestřením, obsahují velké množství vitaminu A.

Játra jsou v našem jídelníčku zpestřením. Je to taková vitaminová injekce, protože obsahují velké množství vitaminu A.

Vepřová játra se zeleninou

suroviny:

  • 600 g vepřových jater
  • 200 g sterilovaného zbojnického salátu
  • 1 lžička hořčice
  • špetka kari
  • sůl
  • worcester
  • 5 g hladké mouky
  • 40 g oleje

postup:
Opláchnutá a očištěná vepřová játra rozkrájíme na plátky, lehce poprášíme hladkou moukou a kořením. Olej zahřejeme v pánvi a vložíme játra a krátce po obou stranách osmahneme. Přidáme sterilovanou zeleninu, hořčici, zakapeme worčestrem, přiklopíme pokličkou a dusíme ve vlastní šťávě doměkka.
Jako přílohu podáváme chleba nebo vařený brambor a vše posypeme zelenou petrželkou.

Trenérka vaření šípek

V šípku je nejvíce vitaminu C.

Vitamin C (kyselina askorbová)

Je rozpustný ve vodě a jeho nadbytek v těle je vyloučen ledvinami. Působí na tvorbu vaziva, kosti a chrupavky, zvyšuje odolnost proti infekcím a zrychluje hojení ran, podporuje vstřebávání železa.
Zdroje: šípky, rybíz černý a červený, citron, kiwi, pomeranč, grapefruit, mandarinka, meloun, jahody, angrešt, zelenina se zelenými listy, červená a zelená paprika, zelí, růžičková kapusta, brokolice.
Při nedostatku: snížení odolnosti proti infekci, krvácivost dásní, vypadávání zubů, únava.

Copyright © 2024 Správná žena Praha.   Nová česká moderní a alternativní encyklopedie Wikina.  

[CNW:Counter]