Recept 17

Salát je sytý a dá se jíst samostatně nebo jako příloha k masu.
Luštěninový salát
suroviny:
- čočka sterilovaná
- cizrna sterilovaná
- černé olivy sterilované
- 4 rajčata
- 1 okurka
- uvařené těstoviny (cca 300 g)
- 4 uvařená vejce
- 100 g nastrouhaného sýra
- 1 uzené tofu
- 2 cibule
- 1 velká mrkev
- 1/2 cukety
- 3 stružky česneku
- zelená petrželka, jarní cibulka
- sůl
- olivový olej
postup:
Uvaříme si těstoviny, podle návodu. Na pánvičce rozpustíme olivový olej, přidáme nakrájené 2 cibule a opečeme, přidáme nakrájené uzené tofu na kostičky a spolu doopečeme a necháme vychladnout.
Na druhé pánvičce si rozpustíme trochu olivového oleje a přidáme nastrouhanou mrkev a cuketu, mírně opečeme a necháme vychladnout.
Čočku a cizrnu propláchneme (pokud nechceme sterilovanou, uvaříme klasicky), dáme do mísy a postupně přidáme (vychladlé) opečené suroviny. Rajčata a okurku nakrájíme na kostičky, olivy přepůlíme, nastrouhaný sýr, nastrouhaná uvařená vejce, zelené a vše dobře promícháme. Osolíme (okořeníme) můžeme přidat zakysanou smetanu nebo majolku.
Podáváme s pečivem nebo jako přílohu k masu.