Recepty

Trenérka a vaření

Všem přeji hodně štěstí při výběru zdravých potravin

Na této stránce je průběžně umístěn jeden zajímavý recept a důležitá surovina, která by v našem jídelníčku neměla chybět.
Dole na stránce najdete Seznam receptů.

O jídle a stravování

To co konzumujeme přes den nás hodně ovlivňuje, pokud chceme zhubnout, je nutné upravit jídelníček a zařadit do něho více zeleniny a ovoce. Nejdůležitější je jíst pravidelně pestrou stravu a dodržovat pitný režim a k tomu mít pravidelný pohyb, nejméně dvakrát týdně. Můžeme jíst vše, ale rozumně a porce si zmenšíme. Důležité je také snídaně, kterou se nastartujeme. Při nákupu se vyvarujeme potravin obsahujících glutamát a konzervační látky, zatěžují organizmus (konzervy, uzené ryby, instantní výrobky, solené oříšky, tyčinky apod.). Uzeniny, pokud už na ně máme chuť nahradíme kvalitní libovou krůtí, kuřecí šunkou (s minimálním obsahem soli a obsahem masa 80 až 90 %, např. dětská šunka), ale určitě nejíme denně. Smažené jídlo si dáme pouze výjimečně a smažíme na kvalitním oleji.

Trenérka vaření více zeleniny v jídelníčku

Zelenina by měla být základem našeho zdravého stravování

  • pravidelná strava – nenecháváme tělo hladovět a nevynecháváme žádné denní jídlo
  • dodržujeme 5 až 6 dávek jídla denně
  • dodržujeme 2 až 3hodinové intervaly mezi jídly
  • velikost porcí by měla být rozvržena tak, že snídaně a oběd jsou energeticky vydatnější, svačiny a večeře méně energetický náročné
  • nevynecháme žádné dávky jídla (lepší sníst malé množství méně zdravého pokrmu, než jídlo vynechat úplně)
  • každý den sníme alespoň 1 porci ovoce (spíše v dopoledních hodinách) a 2 až 3 porce zeleniny kdykoliv (zelenina čerstvá (saláty), vařená nebo dušená např. místo přílohy – měla by být základem, zařadíme více čerstvou petržel, pažitku, mladou cibulku, řeřichu – dobré na trávení)
  • používáme kvalitní zdroje sacharidů (celozrnné pečivo (lepší žitné), kvalitní těstoviny, rýže, brambory, musli, cornflakes, cereálie, luštěniny, racio chlebíčky, knackebrot) a bílkoviny (kuře, krůta, králík, ryby, libové hovězí, libové vepřové maso, tvarohy, jogurty, kefíry a kysané mléčné výrobky (většina z nich obsahuje probiotické kultury a nezanedbatelný obsah kyseliny listové – podílí se na vzniku červených krvinek), vajíčka, dětská šunka, sója, sójové maso, tofu, sýry jako cottage, gervais, lučina, olomoucké tvarůžky)
  • omezíme živočišné tuky (zařadíme více zdroje kvalitních tuků – olivový olej, mořské ryby, semínka, oříšky)
  • používáme kvalitní zdroje bílkovin (živočišné – netučné maso kuřecí, krůtí, králičí, ryby a mořské plody a rostlinné – luštěniny – červená čočka, fazole, cizrna)
  • příjem tekutin by měl být cca 2 až 3 litry denně (voda, ovocné a zelené čaje), alkohol omezíme na minimum

Seznam receptů

Copyright © 2017 Správná žena Praha.   Nová česká moderní a alternativní encyklopedie Wikina.  

[CNW:Counter]