Recepty

Všem přeji hodně štěstí při výběru zdravých potravin
Na této stránce je průběžně umístěn jeden zajímavý recept a důležitá surovina, která by v našem jídelníčku neměla chybět.
Dole na stránce najdete Seznam receptů.
O jídle a stravování
To co konzumujeme přes den nás hodně ovlivňuje, pokud chceme zhubnout, je nutné upravit jídelníček a zařadit do něho více zeleniny a ovoce. Nejdůležitější je jíst pravidelně pestrou stravu a dodržovat pitný režim a k tomu mít pravidelný pohyb, nejméně dvakrát týdně. Můžeme jíst vše, ale rozumně a porce si zmenšíme. Důležité je také snídaně, kterou se nastartujeme. Při nákupu se vyvarujeme potravin obsahujících glutamát a konzervační látky, zatěžují organizmus (konzervy, uzené ryby, instantní výrobky, solené oříšky, tyčinky apod.). Uzeniny, pokud už na ně máme chuť nahradíme kvalitní libovou krůtí, kuřecí šunkou (s minimálním obsahem soli a obsahem masa 80 až 90 %, např. dětská šunka), ale určitě nejíme denně. Smažené jídlo si dáme pouze výjimečně a smažíme na kvalitním oleji.

Zelenina by měla být základem našeho zdravého stravování
- pravidelná strava – nenecháváme tělo hladovět a nevynecháváme žádné denní jídlo
- dodržujeme 5 až 6 dávek jídla denně
- dodržujeme 2 až 3hodinové intervaly mezi jídly
- velikost porcí by měla být rozvržena tak, že snídaně a oběd jsou energeticky vydatnější, svačiny a večeře méně energetický náročné
- nevynecháme žádné dávky jídla (lepší sníst malé množství méně zdravého pokrmu, než jídlo vynechat úplně)
- každý den sníme alespoň 1 porci ovoce (spíše v dopoledních hodinách) a 2 až 3 porce zeleniny kdykoliv (zelenina čerstvá (saláty), vařená nebo dušená např. místo přílohy – měla by být základem, zařadíme více čerstvou petržel, pažitku, mladou cibulku, řeřichu – dobré na trávení)
- používáme kvalitní zdroje sacharidů (celozrnné pečivo (lepší žitné), kvalitní těstoviny, rýže, brambory, musli, cornflakes, cereálie, luštěniny, racio chlebíčky, knackebrot) a bílkoviny (kuře, krůta, králík, ryby, libové hovězí, libové vepřové maso, tvarohy, jogurty, kefíry a kysané mléčné výrobky (většina z nich obsahuje probiotické kultury a nezanedbatelný obsah kyseliny listové – podílí se na vzniku červených krvinek), vajíčka, dětská šunka, sója, sójové maso, tofu, sýry jako cottage, gervais, lučina, olomoucké tvarůžky)
- omezíme živočišné tuky (zařadíme více zdroje kvalitních tuků – olivový olej, mořské ryby, semínka, oříšky)
- používáme kvalitní zdroje bílkovin (živočišné – netučné maso kuřecí, krůtí, králičí, ryby a mořské plody a rostlinné – luštěniny – červená čočka, fazole, cizrna)
- příjem tekutin by měl být cca 2 až 3 litry denně (voda, ovocné a zelené čaje), alkohol omezíme na minimum
Seznam receptů
- Recept č. 1 – Hovězí plátky se sýrem
- Recept č. 2 – Zapékaný květák
- Recept č. 3 – Květáková polévka
- Recept č. 4 – Labužnický králík
- Recept č. 5 – Kodaňské bifteky
- Recept č. 6 – Kapustový svítek
- Recept č. 7 – Vepřová játra se zeleninou
- Recept č. 8 – Losos rychle
- Recept č. 9 – Vklepávané roštěnky
- Recept č. 10 – Karbanátky se zeleninou
- Recept č. 11 – 3× Tvarohová pomazánka
- Recept č. 12 – Valentýnské menu
- Recept č. 13 – Zeleninový koláč
- Recept č. 14 – Sekaná plněná vejcem a párkem
- Recept č. 15 – Perník
- Recept č. 16 – Tvarohový koláč
- Recept č. 17 – Luštěninový salát