Recept 4

Slanina s cibulí dodá jídlu příjemnou chuť
Labužnický králík
suroviny:
- 1 králík
- 100 g slaniny
- 5 stroužků česneku
- 1 cibule
- 1 zelená paprika
- 1 červená paprika
- 2 dcl vody
- 1 a 1/2 dcl oleje
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžička paprika
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžíce hořčice
nálev:
postup:
Králíka rozporcujeme a zalijeme nálevem a necháme přes noc uležet. Druhý den vše zasypeme plátky cibule a česneku, proužky červené a zelené papriky. Pečeme zvolna 2 hodiny a obracíme. Ke konci pečení králíka obložíme slaninou.
Jako přílohu podáváme vařené brambory.

Chřest je zpestření v našem jídelníčku
Chřest (špargl)
Je to zelenina, která má převážně kyselinotvorné látky a hlavičky chřestu obsahují menší množství vitamínu C. Výživná hodnota chřestu není veliká.
Chřest je považován za čistící koření – odvádí z těla tekutiny, vyhání parazity a má projímavý účinek. Používá se také jako lék při potížích s močovým měchýřem a ledvinami, při revmatizmu, artritidě a dně.
V kuchyni chřest používáme do polévek, nebo zapékaný s máslem a sýrem. Můžeme také použít s těstovinami. Tato zelenina je spíše pro zpestření našeho jídelníčku.