Recept 5
Kodaňské bifteky
suroviny:
- 500 g mletého hovězího masa
- 2 uvařené brambory umačkané na kaši
- 2 žloutky
- 4 lžíce na drobno nasekané červené řepy
- 1 cibule na drobno nakrájená
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- lžička soli
- lžička mleté papriky
- tuk
postup:
Z mletého maso, brambor, žloutků, řepy, cibule, připravíme směs. Nakonec vmícháme vychladlé máslo a koření. Z této hmoty tvoříme bifteky a do hněda je opečeme na kvalitním tuku.
Jako přílohu podáváme zeleninový salát (okurka, paprika, rajčata – vše nakrájíme a zakápneme olivovým olejem a posypeme nasekanou zelenou petrželkou).
Petržel
Petržel je jednou z nejčastěji používaných bylinek. V kuchyni petržel používáme hlavně čerstvě nasekanou a přidává se až do hotového pokrmu. Dáváme ji jako ozdobu k rybím a vaječným pokrmům, do salátů, do polévek, do omáček jak studených tak i teplých, do pomazánek, ke zdobení studených mís a chlebíčků. Petržel můžeme zamrazit a potom používat celoročně, protože je velmi zdravá, kvůli vysokému obsahu vitaminu A a C. Při konzumaci listů nám bude vonět dech. Stimuluje zažívání, působí proti nadýmání a odvádí z těla tekutiny.
Má příznivý vliv na vodnatelnost, neduhy močového měchýře a ledvin a také na revmatické potíže.