Recept 6

Kapusta je velmi zdravá a obsahuje kromě vitaminů a minerálů, také železo a selen.
Kapustový svítek
suroviny:
postup:
Kapustu uvaříme a nasekáme na drobné kousky. Máslo utřeme se solí, přidáme žemli namočenou v mléce, 2 žloutky, sůl, pepř, kapustu a promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a po částech ho lehce vmícháme do připravené směsi. Svítek pečeme ve vymazaném pekáčku v troubě.
Jako přílohu podáváme brambory nebo bramborovou kaši.

Zázvor je výborný na povzbuzení chuti k jídlu.
Zázvor
Má charakteristickou vůni a štiplavou až nahořklou chuť. V homeopatii se zázvor předepisuje při astnatické bronchitide nebo na zlepšení žaludečních potíží. Ze sušených kořenů je základ pro kapsle proti cestovní horečce a nevolnosti.
V kuchyni ho používáme, protože dá pikantní a sladkou chuť orientálním pokrmům, ale také se hodí na hovězí pečeni, do paštik, rosolů, kečupů, na cukroví (zázvorky) a kořenění zákusků, na ryby, také je v koření kari a kečupu, do fazolové, bramborové a ovocné polévky.
Připravíme si zázvorový čaj jako prevenci – zalijeme půl lžičky mletého (čerstvého nastrouhaného) zázvoru čtvrt litrem vřelé vody. Po 5 minutách čaj přecedíme a po mírném vychladnutí přidáme lžičku medu a čerstvou citronovou šťávu.