Recept 6

Trenérka vaření kapustový svítek

Kapusta je velmi zdravá a obsahuje kromě vitaminů a minerálů, také železo a selen.

Kapustový svítek

suroviny:

  • 1 středně velká kapusta
  • 50 g másla
  • 1 žemle
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • mléko dle potřeby
  • strouhanka

postup:
Kapustu uvaříme a nasekáme na drobné kousky. Máslo utřeme se solí, přidáme žemli namočenou v mléce, 2 žloutky, sůl, pepř, kapustu a promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a po částech ho lehce vmícháme do připravené směsi. Svítek pečeme ve vymazaném pekáčku v troubě.
Jako přílohu podáváme brambory nebo bramborovou kaši.

Trenérka vaření zázvor

Zázvor je výborný na povzbuzení chuti k jídlu.

Zázvor

Má charakteristickou vůni a štiplavou až nahořklou chuť. V homeopatii se zázvor předepisuje při astnatické bronchitide nebo na zlepšení žaludečních potíží. Ze sušených kořenů je základ pro kapsle proti cestovní horečce a nevolnosti.
V kuchyni ho používáme, protože dá pikantní a sladkou chuť orientálním pokrmům, ale také se hodí na hovězí pečeni, do paštik, rosolů, kečupů, na cukroví (zázvorky) a kořenění zákusků, na ryby, také je v koření kari a kečupu, do fazolové, bramborové a ovocné polévky.
Připravíme si zázvorový čaj jako prevenci – zalijeme půl lžičky mletého (čerstvého nastrouhaného) zázvoru čtvrt litrem vřelé vody. Po 5 minutách čaj přecedíme a po mírném vychladnutí přidáme lžičku medu a čerstvou citronovou šťávu.

Copyright © 2024 Správná žena Praha.   Nová česká moderní a alternativní encyklopedie Wikina.  

[CNW:Counter]