Recept 1

Vhodná příloha k hovězím plátkům
Hovězí plátky se sýrem
suroviny:
- 4 hovězí plátky
- 100 g sýra
- 50 g slaniny
- sůl
- pepř
- 2 cibule
- 2 lžíce rajčatové šťávy
- 1 lžíce hladké mouky
- 1/4 l mléka
postup:
Hovězí plátky naklepeme, osolíme a opepříme, na každý plátek poklademe slaninu, sýr a na kolečka nakrájenou cibuli, zabalíme jako závitky.
V kastrolu si zpěníme na oleji cibuli nakrájenou na kostičky, osmahneme a přidáme závitky, které opečeme ze všech stran. Podlijeme vodou a přidáme rajčatovou šťávu – dusíme. Až závitky změknou vyndáme je a šťávu vydusíme na tuk, přidáme mouku, mléko a povaříme, přidáme zpátky závitky a ještě společně podusíme asi 10 minut.
Jako přílohu podáváme vařené těstoviny.

Cibule by v našem jídelníčku neměla chybět
Cibule
Cibule je typická pochutinová zelenina, která je kořením nejrůznějších masitých i nemasitých pokrmů a měli bychom ji používat v našem jídelníčku denně. Cibule má hodně vitaminu C, ale také je bohatá na vitamíny P, B1 a B2, z nerostných látek obsahuje vápník a fosfor.
Cibule je nejzdravější, když ji přidáme do salátu syrovou a nakrájenou nadrobno.
Cibule také pomáhá proti nachlazení (nakrájenou cibuli zasypte cukrem, poté pustí šťávu a tu konzumujte). Nasazuje se proti astma, bronchitidě, revmatu, senné rýmě a bolestem v uších.