Recept 2

Vhodná příloha k zapékanému květáku
Zapékaný květák
suroviny:
- 1 velký květák
- 50 g másla
- 2 vejce
- sůl
- 200 g šunky
- 50 g strouhaného sýra
postup:
Květák očistíme a uvaříme ve slané vodě, rozsekáme a dáme do vymazaného pekáčku střídavě se šunkou. Zalijeme vejci a posypeme sýrem. V troubě prudce zapečeme.
Jako přílohu podáváme brambory (bramborový škrob pomáhá od křečí a potlačuje pálení žáhy).

Česnek by v našem jídelníčku také neměl chybět
Česnek
Česnek patří stejně jako cibule k zeleninám pochutinovým, protože jím ochucujeme a kořeníme nejrůznější druhy pokrmů a je velmi zdravý v naší kuchyni by si určitě měl najít své místo. Do pokrmů přidáváme česnek nejlépe rozetřený se solí nebo jemně usekaný, používáme ho k masu a rybě, do mletého masa, omáček, karbanátků, bramborových pokrmů, nákypů i polévek, na pečení, do dresinků, salátů nebo také do pomazánek.
Česnek je odedávna zelenina s léčivým účinkem a posiluje celý organizmus. Doporučuje se při zažívacích potížích, proti arterioskleróze, vysokém tlaku i proti zánětlivým procesům, při srdečních a cévních nemocech. Česnek snižuje obsah cholesterolu v krvi a zlepšuje prokrvení tkání a cév. Česnek pročišťuje, ničí červy a při zevním použití na kůži zbavuje akné. Obsahuje mnoho vitamínů, zastavuje záněty a ničí plísně, může také zpomalit proces stárnutí.