Recept 10

Trenérka vaření karbanátky se zeleninou

Také mleté kvalitní maso je zpestření v našem jídelníčku.

Karbanátky se zeleninou

suroviny:

  • 300 g mletého (nejlépe hovězího) masa
  • 1/2 květáku
  • 1 malá kapusta
  • 2 rajčata
  • 2 vejce
  • 2 máčené housky ve vodě
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • trochu strouhanky
  • kvalitní tuk na pečení

postup:
Kapustu i květák podusíme v osolené vodě, umeleme na strojku a smícháme s mletým masem a máčenými vymačkanými houskami. Přidáme utřený česnek, sůl, pepř, vejce a na kostičky rajčata. Podle potřeby dohustíme strouhankou. Tvoříme menší ploché karbanátky, které obalujeme v mouce a smažíme na kvalitním oleji. Jako přílohu podáváme bramborovou kaši nebo se zeleninovým salátem.

Meduňka

Meduňku používáme se při obtížích nervového původu s žaludkem a střevy, uvolňuje křeče, používá se na migrénu, nevolnost, svalovou únavu, při menstruačních obtížích, při nadýmání, nechutenství, revmatismu. Je vhodná také na sklidnění při depresích. Potlačuje zapomnětlivost a omlazuje tělo. Čerstvé listy meduňky mají chuť citronu a máty. Sušené lístky meduňky používáme v domě, protože tato vůně odpuzuje komáry. Na zrelaxování přidáme několik kapek meduňkového oleje do horké vodní lázně.

Využití v kuchyni: do salátů a omáček, pod maso, pod ryby i k houbám, do ovocných nápojů a čajů, dochucovadlo do likérů.

Copyright © 2018 Správná žena Praha.   Nová česká moderní a alternativní encyklopedie Wikina.  

[CNW:Counter]