Recept 10

Také mleté kvalitní maso je zpestření v našem jídelníčku.
Karbanátky se zeleninou
suroviny:
- 300 g mletého (nejlépe hovězího) masa
- 1/2 květáku
- 1 malá kapusta
- 2 rajčata
- 2 vejce
- 2 máčené housky ve vodě
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- trochu strouhanky
- kvalitní tuk na pečení
postup:
Kapustu i květák podusíme v osolené vodě, umeleme na strojku a smícháme s mletým masem a máčenými vymačkanými houskami. Přidáme utřený česnek, sůl, pepř, vejce a na kostičky rajčata. Podle potřeby dohustíme strouhankou. Tvoříme menší ploché karbanátky, které obalujeme v mouce a smažíme na kvalitním oleji. Jako přílohu podáváme bramborovou kaši nebo se zeleninovým salátem.
Meduňka
Meduňku používáme se při obtížích nervového původu s žaludkem a střevy, uvolňuje křeče, používá se na migrénu, nevolnost, svalovou únavu, při menstruačních obtížích, při nadýmání, nechutenství, revmatismu. Je vhodná také na sklidnění při depresích. Potlačuje zapomnětlivost a omlazuje tělo. Čerstvé listy meduňky mají chuť citronu a máty. Sušené lístky meduňky používáme v domě, protože tato vůně odpuzuje komáry. Na zrelaxování přidáme několik kapek meduňkového oleje do horké vodní lázně.
Využití v kuchyni: do salátů a omáček, pod maso, pod ryby i k houbám, do ovocných nápojů a čajů, dochucovadlo do likérů.