Recept 11

Na dobré trávení zařazujeme do našeho jídelníčku zelené natě.
Pomazánky z tvarohu jsou výborné jako lehká večeře nebo svačinka. Namazané na tmavém pečivu a posypané zelenou cibulkou, pažitkou nebo petrželkou. Můžeme doplnit nápojem jako je biokys nebo acidofilní mléko.
Tvarohová pomazánka s červenou řepou
suroviny:
- 1/2 tvarohu
- 1 větší uvařená červená řepa
- 1 velká cibule
- nastrouhaný křen
- 2 stroužky česneku
- sůl
- mléko na zředění

Zelené a černé olivy jsou zpestřením jak ve studené, tak i teplé kuchyni.
postup:
Uvařenou a vychlazenou červenou řepu nastrouháme na jemném struhadle, cibuli nakrájíme na drobno, přidáme nastouhaný křen a prolisovaný česnek. Osolíme a přidáme tvaroh a vše vymícháme do pěny.
Pomazánka s olivami a sušenými rajčaty
suroviny:
- 1 lučina
- 50 g černých oliv
- 50 g zelených oliv
- 50 g sušených rajčat
postup:
Olivy a sušená rajčata nakrájíme na jemné kousky, přidáme lučinu a vše smícháme. Podle potřeby můžeme naředit trochou oleje ze sušených rajčat nebo olivovým olejem.
Tvarohová pomazánka
suroviny:

Tvaroh a mléčné výrobky je důležité pravidelně zařazovat do našeho jídelníčku.
- 250 g tvarohu
- 1 malá majolka
- 100 g měkkého salámu
- 1 cibule
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 2 sterilované okurky
- sůl
- pepř
postup:
Vejce, sterilované okurky, cibuli a salám nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme tvaroh a majolku (místo majolky můžeme dát zakysanou smetanu), osolíme a opepříme. Vše důkladně promícháme.
Bílkoviny
Nepostradatelnou součástí ve správné výživě jsou bílkoviny. Potřebujeme je pro stavbu těla a svalů. Měli bychom přijímat ve stravě jak živočišné, tak rostlinné zdroje bílkovin.
(kuře, krůta, králík, ryby, libové hovězí, libové vepřové maso, tvarohy, jogurty, kefíry a kysané mléčné výrobky (většina z nich obsahuje probiotické kultury a nezanedbatelný obsah kyseliny listové – podílí se na vzniku červených krvinek), vajíčka, dětská šunka, sójové maso, tofu, sýry jako cottage, gervais, lučina, olomoucké tvarůžky, sója, čočka, slunečnicová semínka…).