Recept 11

Trenérka vaření zelená cibulka

Na dobré trávení zařazujeme do našeho jídelníčku zelené natě.

Pomazánky z tvarohu jsou výborné jako lehká večeře nebo svačinka. Namazané na tmavém pečivu a posypané zelenou cibulkou, pažitkou nebo petrželkou. Můžeme doplnit nápojem jako je biokys nebo acidofilní mléko.

Tvarohová pomazánka s červenou řepou

suroviny:

  • 1/2 tvarohu
  • 1 větší uvařená červená řepa
  • 1 velká cibule
  • nastrouhaný křen
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • mléko na zředění
Trenérka vaření olivy

Zelené a černé olivy jsou zpestřením jak ve studené, tak i teplé kuchyni.

postup:
Uvařenou a vychlazenou červenou řepu nastrouháme na jemném struhadle, cibuli nakrájíme na drobno, přidáme nastouhaný křen a prolisovaný česnek. Osolíme a přidáme tvaroh a vše vymícháme do pěny.

Pomazánka s olivami a sušenými rajčaty

suroviny:

  • 1 lučina
  • 50 g černých oliv
  • 50 g zelených oliv
  • 50 g sušených rajčat

postup:
Olivy a sušená rajčata nakrájíme na jemné kousky, přidáme lučinu a vše smícháme. Podle potřeby můžeme naředit trochou oleje ze sušených rajčat nebo olivovým olejem.

Tvarohová pomazánka

suroviny:

Trenérka vaření tvarohová pomazánka

Tvaroh a mléčné výrobky je důležité pravidelně zařazovat do našeho jídelníčku.

  • 250 g tvarohu
  • 1 malá majolka
  • 100 g měkkého salámu
  • 1 cibule
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 2 sterilované okurky
  • sůl
  • pepř

postup:
Vejce, sterilované okurky, cibuli a salám nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme tvaroh a majolku (místo majolky můžeme dát zakysanou smetanu), osolíme a opepříme. Vše důkladně promícháme.

Bílkoviny

Nepostradatelnou součástí ve správné výživě jsou bílkoviny. Potřebujeme je pro stavbu těla a svalů. Měli bychom přijímat ve stravě jak živočišné, tak rostlinné zdroje bílkovin.
(kuře, krůta, králík, ryby, libové hovězí, libové vepřové maso, tvarohy, jogurty, kefíry a kysané mléčné výrobky (většina z nich obsahuje probiotické kultury a nezanedbatelný obsah kyseliny listové – podílí se na vzniku červených krvinek), vajíčka, dětská šunka, sójové maso, tofu, sýry jako cottage, gervais, lučina, olomoucké tvarůžky, sója, čočka, slunečnicová semínka…).

Copyright © 2018 Správná žena Praha.   Nová česká moderní a alternativní encyklopedie Wikina.  

[CNW:Counter]