Recept 3

Trenérka vaření květáková polévka

Květák je oblíbená košťálová zelenina a má velké využití v kuchyni

Květáková polévka

suroviny:

  • 1 květák
  • 1 vejce
  • 1 velká cibule
  • sůl
  • Muškátový květ
  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce másla
  • petrželka nebo pažitka na ozdobení

postup:
Omytý květák si uvaříme v hrnci a vývar ještě použijeme. Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli přidáme mouku a lehce opražíme do světle hněda, potom přidáme celé vejce a ještě krátce osmažíme, až vejce ztuhne zalijeme vývarem z květáku osolíme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek a provaříme. Květák si nakrájime na jemno a přidáme do vývaru a ještě krátce povaříme. Na talíři zdobíme nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Trenérka vaření zdravý citron

Citron má hodně vitaminu C

Citron

Citron použitý před jídlem povzbudí chuť k jídlu a také podporuje zpomalený metabolizmus, proto je dobré pokud se snažíte hubnout, dát si po ránu na lačno sklenici vody s čerstvě vymačkanou šťávou, má také hodně vitaminu C.
Během jídla neutralizuje citron tuk a olej v pokrmech, a proto se používá především u rybích pokrmů, očištěnou kůru přidáváme nastrouhanou do sladkých těst, pečiva, omáček, na kuřecí maso. Plátky čerstvého citronu se servírují k čerstvým koktejlům, minerálním vodám s bublinkami a k toniku. Citronový olej vydává osvěžující vůni, a proto se jako silice přidává do řady kosmetických produktů.
Při nachlazení podáváme teplý nápoj s cukrem nebo s medem a s citronem. Můžeme také vymačkat plátek citronu na místo, kde nás bodl hmyz a tím předejdeme otoku.

Copyright © 2018 Správná žena Praha.   Nová česká moderní a alternativní encyklopedie Wikina.  

[CNW:Counter]