Recept 3

Květák je oblíbená košťálová zelenina a má velké využití v kuchyni
Květáková polévka
suroviny:
- 1 květák
- 1 vejce
- 1 velká cibule
- sůl
- Muškátový květ
- 2 lžíce hrubé mouky
- 2 lžíce másla
- petrželka nebo pažitka na ozdobení
postup:
Omytý květák si uvaříme v hrnci a vývar ještě použijeme. Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli přidáme mouku a lehce opražíme do světle hněda, potom přidáme celé vejce a ještě krátce osmažíme, až vejce ztuhne zalijeme vývarem z květáku osolíme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek a provaříme. Květák si nakrájime na jemno a přidáme do vývaru a ještě krátce povaříme. Na talíři zdobíme nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Citron má hodně vitaminu C
Citron
Citron použitý před jídlem povzbudí chuť k jídlu a také podporuje zpomalený metabolizmus, proto je dobré pokud se snažíte hubnout, dát si po ránu na lačno sklenici vody s čerstvě vymačkanou šťávou, má také hodně vitaminu C.
Během jídla neutralizuje citron tuk a olej v pokrmech, a proto se používá především u rybích pokrmů, očištěnou kůru přidáváme nastrouhanou do sladkých těst, pečiva, omáček, na kuřecí maso. Plátky čerstvého citronu se servírují k čerstvým koktejlům, minerálním vodám s bublinkami a k toniku. Citronový olej vydává osvěžující vůni, a proto se jako silice přidává do řady kosmetických produktů.
Při nachlazení podáváme teplý nápoj s cukrem nebo s medem a s citronem. Můžeme také vymačkat plátek citronu na místo, kde nás bodl hmyz a tím předejdeme otoku.