Recept 8

Ryby je třeba do našeho jídelníčku pravidelně zařazovat.
Losos rychle
suroviny:
- 2 plátky lososa
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- 3 stroužky česneku
- 3 mladé zelené cibulky
- sůl
- olivový olej
- bazalka
- brambory
postup:
Plátky lososa omyjeme a osolíme. Zprudka opečeme na olivovém oleji po obou stranách, přidáme šťávu z citronu, na plátky nakrájený česnek a bazalku. Oheň stáhneme a ještě chvilku dusíme.
Jako přílohu podáváme bramborovou kaši posypanou zelenou cibulkou.

Olivový olej využíváme hlavně do salátů.
Vitamin E (tokoferol)
Je rozpustný v tucích a je nejdůležitějším antioxidantem v našem těle, chrání buňky před oxidačním stresem, pomáhá zpomalovat stárnutí, působí také jako prevence proti nádorovému bujení.
Zdroje: rostlinné oleje, máslo, mléko, burské oříšky, sója, obilná zrna, olej z klíčků, olivový olej, sezamový olej.
Při nedostatku: rozpad jaterních buněk, malá odolnost červených krvinek (rozpad).